Betonart 10’Uncu Yaşını Kutladı
Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği tarafından 2004’ten bu yana düzenli olarak yayımlanan ve Türkiye’nin en nitelikli mimarlık yayınlarından biri olan BETONART, 10’uncu yılında sektörün temsilcileri ile mimarları bir kez daha bir araya getirdi. İstanbul Deniz Müzesi’nde düzenlenen kutlamada, 6’ıncı Uluslararası Beton Tasarım Yarışması‘nda dereceye giren öğrenciler de ödüllendirildi.
Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği’nin betonun alternatif kullanım olanaklarını araştırarak çevre duyarlılığını ve kalitesini artırmak amacıyla yayımladığı BETONART Dergisi, 10’uncu yaşını kutladı. İstanbul Deniz Müzesi’nde düzenlenen kutlamaya TÇMB yönetimi ile çimentoya estetik katan mimarlar katıldı.
Yapı sektörü ile tasarım dünyasının buluşma noktası olan BETONART’ın 10. Yıl kutlamasında 6’ıncı Uluslararası Beton Tasarım Yarışması‘nda dereceye giren öğrencilere de plaketleri verildi.
Dereceye giren mimarlık öğrencileri Dublin’e gidiyor
‘Elegance’ temalı yarışmanın birincisi İTÜ’de Onur Karadeniz ve Atıl Aggündüz olurken ikinci İTÜ’den Tanju Coşkun oldu. Yarışmada üçüncülük ödülünü ise Gediz Üniversitesi’nden Engin Tayfun Bakış aldı. ODTÜ’den Zeynep Avsever, Almanya Bauhaus Üniversitesi’nden Meryem Kübra Ulus ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Rabia Ucay ise mansiyon ödüllerine layık görüldü. Dereceye giren 4 öğrenci, 17-23 Ağustos tarihleri arasında İrlanda’nın Dublin şehrinde düzenlenecek MasterClass programına TÇMB sponsorluğunda katılacak. Öğrenciler, MasterClass programında Almanya, Belçika, Hollanda ve İrlanda’nın dereceye giren mimarlık öğrencileri ile birlikte eğitim görecek.
Törende dereceye giren öğrencilere ödüllerini veren TÇMB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Göçmen, sektörün sürdürülebilirliği açısından gençlere temas eden etkinliklerin önemini vurguladı. BETONART’ı 10 yıl önce çimento sektörünün sürdürülebilirliği ve sosyal sorumluluğu olarak konumladıklarını belirten Göçmen, “Zaman geçtikçe gördük ki mimarlarla birlikte olmamız kalite çıtasını yükseltti, sektör olarak olumlu algılanmamızı sağladı. Bir taraftan da üniversiteler ve mimarlık gruplarıyla bir arada, onların eğitimine katkı sağlamak bize de güç kazandırdı” dedi.
“Teori ve pratikte eğitim bir bütündür, ilkesinden yola çıkarak Betonart çatısı altında 2002 yılından beri her yıl düzenlenen Betonart Yaz Okulu ile mimarlık öğrencilerinin tasarımdan uygulamaya malzemeyi deneyimleyeceği bir ortam oluşturuyoruz” diyen Göçmen gençlere verdiği önemi şu sözlerle açıkladı:
“Çok genç bir ülkede karar vericilerin nüfus ortalamasının çok üzerinde bir yaşta olması bana sürdürülemez bir konu olarak geliyor. Gençleri kendimize benzetmek yerine bizim onlardan öykünmemiz gerekir. Genç nüfus gücümüzü pozitife çevirebilmemiz için gençleri söz sahibi bir konuma getirmemiz gerekir. BETONART gibi inisiyatiflerle de genç nüfusa ulaşacak, onları motive edecek projeler üretmenin çok önemli olduğunu düşünüyorum.”
Gecenin sonunda davetlilere BETONART’ın 10. yılı anısına hazırlanan, Çimsa Süper Beyaz Çimento ile üretilen beton plakalar hediye edildi. Le Courbusier’nin Modulor adını verdiği altın oran ve insan ölçülerini kullanılarak geliştirilmiş bu beton plakalar BETONART’ın ‘Değişim’ sayısı ile gece için özel olarak hazırlanmış çantada davetlilere sunuldu.
5 yıl boyunca üst üste birbirinden değerli yabancı mimarları konferans vermek üzere İstanbul’a davet eden BETONART, 10 yılda 40 ayrı dosya konusu ile yüzlerce profesyonelin görüş ve araştırmalarının toplandığı bir arşiv niteliği taşıyor. Her 3 ayda bir düzenli olarak yayımlanan BETONART, web sayfası ile de mimarlık öğrencilerinin referans kaynağı olmayı başardı.