Türkiye’nin 2017 yılındaki toplam ihracatı içerisinde Tayvan’ın payı yüzde 1,3 ile 204 milyon olarak gerçekleşti. Tayvan’a olan makine ihracatı ise toplam ihracatın yüzde 2,4’ü kadar olup 5 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Türkiye ile Tayvan arasındaki ticari ilişkilerin genel olarak düzenli bir seyirde izlediğini söyleyen TİAD Başkanı Hakan Aydoğdu, Türkiye’nin Tayvan ile ithalat ağırlıklı çalıştığını ancak bugünden sonra ihracata ağırlık vererek özellikle takım tezgahları sektörünün buna hazır olduğunu söyledi.
Türkiye-Tayvan arasındaki ticari partnerliği geliştirmek amacıyla çalışan Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) başkanı Hakan Aydoğdu; ihracat noktasında Tayvan’ın önemli bir konumda olduğunu bildirdi. Bugüne kadar Türkiye’nin Tayvan ile ithalat ağırlıklı çalıştığını ancak bugünden sonra ihracata ağırlık vermek gerektiğinin altını çizen Aydoğdu, Türkiye takım tezgâhları sektörünün buna hazır olduğunu söyledi.
“Tramvay ekipmanları alanında Tayvan’a ciddi bir ihracatımız bulunuyor”
Tayvan’ın 2017 yılındaki toplam ihracatının 318 milyar dolar olduğunu söyleyen Aydoğdu, bu rakam içerisinde Türkiye’nin payının yüzde 5 ile 1,6 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirtti.
Türkiye’ye olan ihracatın yüzde 23’ünü makine ve ekipman, yüzde 35’ini ise elektrikli makineler ve tüketici elektroniği oluşturduğunu aktaran Aydoğdu, “Tayvan ile takım tezgahları ticaretimizde ithalat/ihracat oranında önemli bir uçurum var. 2018 yılında Tayvan’dan 183,4 milyon dolar değerinde takım tezgahı ithal ederken sadece 838 bin dolar değerinde makine ihraç edebildik. Takım tezgahları ithalatımızda Tayvan ilk sırada yer alıyor. Bu dengesizliğin önüne geçebilmek için Türk makinelerini Tayvan’da tanıtmamız ve bu pazara girmemiz şart. Öte yandan Tayvan’a ihracatımızda ise özellikle tramvay ekipmanları alanında ciddi bir ihracatımız bulunmakta. dedi.
Aydoğdu: Devlet teşvikleriyle ihracata odaklanıyoruz
Devletin üretimin ve ihracatın artırılması için birçok destek sağladığını söyleyen Aydoğdu, “TÜBİTAK tarafından yeni ürün geliştirme destekleri, KOSGEB tarafından finansman destekleri sağlanıyor. Ticaret Bakanlığı ve ihracatçı birlikleri tarafından fuar katılım ve tanıtım desteklerinden yurt dışında açılan ofislerin kiralarına kadar birçok alanda destek sağlanıyor. Gelecekte hedef pazarlarda açılacak olan Ticaret Ofisleri ve finansman kredileri için Eximbank ile yapılacak destekler ile ihracatçılarımız desteklenmeye devam edecek.”
“Tayvan pazarını AB ülkeleri, Hindistan ve Çin’e bırakmamalıyız”
Tayvan’a takım tezgahı ihracatını artırabilmek için öncelikle Türk makinelerini Tayvan’da tanıtmamız ve kalitesini göstermemiz gerektiğini belirten Aydoğdu, “Tayvan’a ihracatımızı artırabilmemiz için öncelikle makinelerimizi tanıyor olmaları gerekiyor. Özellikle sac işleme makineleri alanında Tayvan çok ciddi bir potansiyel alıcı. Kalitesini dünyada kanıtlamış birçok markamız varken buradaki pazarı AB ülkeleri, Hindistan ve Çin’e bırakmamalıyız. İşte bu noktada TIMTOS Fuarı takım tezgahları özelinde Türkiye için EMO ve IMTS fuarlarının ardından en önemli fuar potansiyelini taşımaktadır. Türkiye’de en fazla satılan takım tezgahları Tayvan menşeilidir. Bu fuar Türk üreticiler için sadece Tayvan pazarı olarak görülmemelidir. Bu fuara potansiyel alıcı olarak Çin, Hindistan, Avustralya, ABD, Yeni Zelanda gibi ülkelerden de ziyaretçi ve alıcılar gelmektedir.