Hilti Türkiye hakkında bilgi alabilir miyiz?
Şirketimiz, Martin Hilti tarafından 160 kilometrekarelik yüzölçümüyle dünyanın en küçük ülkelerinden biri olan Lihtenştayn Prensliği’nde küçük bir aile şirketi olarak 1941 yılında kuruldu. Bugün dünya genelinde 6 kıtada, 120’den fazla ülkede, 33 bin çalışanımızla faaliyet gösteriyoruz. Hilti, Türkiye pazarına ilk olarak 1982 yılında giriş yaptı ve 15 yıl boyunca distribütörlük olarak temsil edildi. 1997 yılından bu yana ise Türkiye’de yüzde 100 yabancı sermayeli bir şirket olarak yol alıyoruz. Global Ar-Ge yatırımlarımızla yeni teknolojiler ve patentli sistemler geliştirmeye devam ediyor, dijitalleşme kapsamında yapı sektöründe verimliliği artıracak yazılım, servis ve ürünler tasarlıyoruz. Hilti Türkiye olarak yaklaşık 300 kişilik kadromuz, beş mağazamız, bir eğitim merkezimiz ve teknik servis kuruluşumuzla ağırlıklı olarak inşaat, enerji ve endüstri sektörlerine ürün, servis ve yazılımlarımızla hizmet veriyoruz. Türkiye’deki 25 yılı aşkın tecrübemiz ışığında; sahaya, proje ofislerine, şantiyelere, enerji tesislerine ve fabrikalara yaptığımız ziyaretler sonucu müşterilerimizin hem yurt içi hem de yurt dışı faaliyetlerindeki ihtiyaçlarını doğru analiz ederek onlara özel çözümler sunuyoruz.
Ürünleriniz, faaliyet alanlarınız ve hizmetleriniz nelerdir?
İnşaat profesyonellerinin tüm ihtiyaçlarına cevap verebilecek geniş ürün portföyümüzde; akülü sistemler, direkt tespit sistemleri, delici-kırıcılar, dübel sistemleri, elmaslı delme-kesme sistemleri, kesme ve taşlama, vidalama çözümleri, lazerli ölçme, modüler kanal sistemleri ve yapılarda yangın güvenliği amacıyla kullanılan pasif yangın durdurucu ürünler yer alıyor. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de geniş ürün yelpazesiyle öne çıkıyor; ekipman ve makine parkuru yönetimi servisleri, sertifikalı İSG eğitimleri, mühendislik hizmet ve yazılımlarımızın yanı sıra eğitim ve seminerlerimizle de müşterilerimizin süreçlerine verimlilik, projelerine hız kazandırıyoruz.
Son dönemde geliştirdiğiniz teknolojik yenilikler neler oldu?
Hilti olarak dijitalleşmeye hız kazandıracak birçok uygulamayı hayata geçiriyor, süreçlerimizi dijital alt yapılar aracılığıyla optimize ediyoruz. Bu çerçevede 2023 yılında inşaat sahalarında bir devrim niteliğinde olan Nuron teknolojimizin lansmanını gerçekleştirdik. Bu yeni teknolojimiz sayesinde 70’ten fazla el aleti aynı akü platformunda, nesnelerin internetini kullanarak birbirleriyle konuşuyor ve bugüne kadar herhangi bir akülü makinede görülmemiş performansla çalışıyorlar. Bu ürünler arasında küçük el aletlerimiz de var en yeni teknoloji beton kırıcılarımız da… Bu kablosuz teknolojinin en etkileyici tarafı da kaliteden ya da zamandan taviz vermeden kablolu ürünler kadar kaliteli ve seri çalışması. Nuron teknolojimizle, müşterilerimizin birçok yeni uygulamada akülü makineler kullanmasına olanak tanıyoruz. Bu da onlara makine parklarını optimize ederek yatırım maliyetlerini düşürme ve sahadaki üretkenliklerini artırma olanağı sağlıyor.
Hızla gelişen yapay zekâ teknolojisini firmanıza nasıl uyarladınız?
Hilti’yi Hilti yapan temel özellikleri; kalite, güvenlik, inovasyon, ileri teknoloji ve geleceği referans alan yenilikçi perspektif olarak sıralayabiliriz. Dolayısıyla bugünü domine eden yapay zekâ teknolojisini de uygulamalarımıza dahil ediyoruz. Örneğin ankraj uygulama tasarımları için geliştirilen bulut tabanlı PROFIS Engineering yazılımımız, inşaat profesyonellerinin en karmaşık ve zorlu bağlantı detaylarına sahip projeleri kolaylıkla yapmasına yardımcı oluyor. Bu yazılım, karmaşık hesaplamaları otomatikleştirerek üzerinde çalışılacak hesaplama işlemlerini en aza indiriyor. Ankrajların ve taban plakalarının CAD/BIM modelleri için gerekli yol haritasını oluşturan PROFIS Engineering, şantiyelerin dijital çözüm ortağı olarak süreçlere hız kazandırıyor. Verilerin manuel olarak aktarılmasını sağlayan ve olası hataları ortadan kaldıran sistemimiz, bulut tabanlı çözümler aracılığıyla ekipler arasında gerçek zamanlı olarak iş birliği yapmaya imkan tanıyor.
Hayata geçirdiğimiz yarı otonom mobil tavanda delim robotu Jaibot ile de şantiyelerdeki verimlilik, güvenlik ve işgücü eksikliği sorunlarını ortadan kaldırıyoruz. Özellikle fazla sayıda delim işlemi gibi fiziksel olarak zorlayıcı işlerde uygulayıcıya yardımcı olması için tasarladığımız Jaibot, çalışanlar tarafından uzaktan kumanda ile yönlendirilebiliyor. Görevlerini BIM verilerine göre kusursuz bir biçimde yerine getiren Jaibot; kablosuz yapısı, uzmanlık gerektirmeyen çalışma disiplini ve tek bir kişi tarafından tabletle kontrol edilebilme özelliğiyle şantiye ve inşaat alanlarındaki iş yükünü hafifletiyor.
Yapay zekâ ve dijitalleşmenin getirdiği bir diğer çözümümüz ise mühendislik platformumuz ASK HILTI. Bu platform sayesinde müşterilerimiz tüm sorularına en kısa sürede cevap bulabiliyor ve ilgi alanlarına yönelik webinarları izleyip makaleleri okuyabiliyor. ASK HILTI, çalışanların becerilerini güncel tutmalarına yardımcı olmak için çok çeşitli eğitim ve sertifika kurslarına da ev sahipliği yapıyor. Bunlara ek olarak Hilti ON!Track uygulamamızla kullanıcılarımız tüm ekipmanlarının durumlarını istedikleri her yerden ve istedikleri zaman cep telefonlarından ya da tabletlerinden takip edebiliyor.
Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliğine yeterince önem verildiğini düşünüyor musunuz?
Türkiye’de son yıllarda iş sağlığı ve güvenliğine yönelik giderek artan bilinçlendirme faaliyetleri olumlu gelişmeleri beraberinde getiriyor. Geçtiğimiz yıllarda özellikle şantiyelerde işçilerin güvenliği konusunda yeterli önlemlerin alınmaması, düzgün iskele kurulumunun yapılmaması, yaşam halatlarının kullanılmaması, elektrik aksamlarının uygun bir şekilde düzenlenmemesi ve düzgün ekipmanların kullanılmaması gibi nedenlerle yaşanan iş kazaları önemli oranda azalmaya başladı. TÜİK'in verileri, Türkiye'de iş kazaları ve meslek hastalıkları oranlarının yıllar içinde önemli ölçüde azaldığını gösteriyor.
6331 sayılı yasa ve bununla ilişkilendirilen 30'dan fazla yönetmelik, etkili iş güvenliği sağlanmasına rehberlik ediyor. Ancak yasa ve yönetmeliklerin etkili bir şekilde uygulanması gerekiyor. Eğer yasaya tam uyum sağlanırsa Avrupa'da en güvenli ülkelerden biri haline gelebiliriz. Şirketlerin özverili çalışmaları, iş güvenliği uzmanları ve hekimlerimizin gayretleriyle etkili bir iş güvenliği oluşturulması açısından hızla mesafe alacağımıza inanıyoruz.
Hilti olarak yazılımdan servise, ileri teknoloji ekipmanlardan kapsamlı eğitimlere kadar çok sayıda unsurdan oluşan bütünlüklü bir yaklaşımla iş sağlığı güvenliği konusunda da çalışmalar yürütüyoruz. Teknolojinin olağanüstü gücünden yararlanarak olası iş kazası risklerini minimize etmeyi ve şantiyeleri daha güvenli çalışma alanlarına dönüştürmeyi hedefliyoruz.
İş sağlığı ve güvenliği olmasa nasıl durumlar ortaya çıkabilir?
İnşaat sektöründe giderek artan iş sağlığı ve güvenliği ihtiyacı, yeni nesil teknolojilerin gücünden faydalanarak geliştirilen ürün ve hizmetlere duyulan ihtiyacı daha da artırıyor. Hilti olarak iş sağlığı ve güvenliğini ön planda tutan, insanı merkeze alan bir çalışma kültürü benimsiyoruz. İleri teknolojilerin izinden giderek geliştirdiğimiz ergonomik ve güvenli ürünlerimizle şantiyeleri çok daha sağlıklı ve güvenli alanlara dönüştürüyoruz. İş sağlığı ve güvenliğine yönelik bütüncül bir yaklaşımla geliştirdiğimiz yeni nesil ürünlerimiz ve eğitim programlarımızla şantiyelerde etkili bir güvenlik kültürü yaratırken verimliliği ve üretkenliği de artırıyoruz.
Çeşitli ihtiyaçlara yönelik, uzmanlık odaklı, pratik iş sağlığı ve güvenliği eğitim modülleri ve teknik eğitim kurslarından oluşan etkili eğitim programlarımızı şantiye güvenliğini artırmanın ve üretkenliği sürdürmenin anahtarı olarak görüyoruz. İleri Ürün ve Uygulama Eğitimlerimiz, Ankraj, Filiz Ekimi, Yangın Durdurucu Uzmanları Eğitim Programlarımız ile çalışan güvenliği, verimliliği ve karlılığına katkıda bulunuyoruz. ON!Track İnşaat Ekipmanı Yönetim Sistemimiz ile güvenlik gerekliliklerini yerine getirirken, makinelerin kalibrasyon ve bakım ihtiyaçlarını adım adım tek noktadan takip edebiliyoruz. Sürekli değişen iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliklerini yakından takip ederek geliştirdiğimiz ürünlerimizin yanı sıra bilgimizi ve profesyonel uzmanlığımızı paydaşlarımıza aktararak telafisi olmayan olası can ve mal kayıplarının önüne geçebiliyoruz.
2023 yılı nasıl geçti? 2024 yılından beklentileriniz nelerdir?
Hilti olarak, 2023 yılında da Ar-Ge yatırımlarımız ile yeni teknolojiler ve patentli sistemler geliştirmeye devam ettik. Dijitalleşme ışığında yapı sektöründe verimliliği artıran yazılım, servis ve ürünler tasarlamayı sürdürdük. Bu sayede pazar lideri olduğumuz ürün gruplarında liderliğimizi pekiştirerek el aletleri ürün grubundaki pazar payımızı artırdık.
İnşaat sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin sürdürülebilir bir verimlilik sağlayabilmesi için nitelikli çalışan, hatasız veri kaydı, şeffaf ve sağlıklı bilgi akışı gibi pek çok unsuru bünyesinde barındırması gerekiyor. İş süreçlerindeki hata oranını en aza indirerek zamandan ve bütçeden tasarruf etmenin yolu ise artık dijitalleşmeden geçiyor. Bu doğrultuda, lansmanını henüz tamamladığımız Lead 2030 stratejimiz ile ‘İnşaatı daha iyi hale getirmek’ için yola çıkıyoruz. 2024 yılına ürün, servis ve yazılımlarımızla hiç olmadığı kadar güçlü girerek, müşterilerimizin üretkenlik, güvenlik ve sürdürülebilirlik hedeflerinde yanlarında olacağımızın sözünü veriyoruz.
Hayata geçirdiği yenilikçi projelerle gayrimenkul sektörünün gelişimine yön veren, tasarım harikası birçok prestijli projede imzası bulunan sektörün öncü firması Zeray GYO Büyük Yaz Fırsatı’nı duyurm...
Devamını Gör...