Cushman & Wakefield’ın hazırladığı 5. İstanbul AlışveriÅŸ Caddeleri raporu, yaya trafiÄŸinin 3 ana caddede de yükseldiÄŸine iÅŸaret ederken, bu trafiÄŸin hafta sonu BaÄŸdat ve hafta içi NiÅŸantaşı caddesinde yoÄŸunlaÅŸtığını ortaya koydu. İstiklal caddesinin ise eski canlılığına kavuÅŸacağını öngörülen raporda ayrıca, kentsel yenilemelerin yoÄŸunluÄŸunun azaldığı, giyim ve ayakkabı sektörüne ilginin arttığı ön plana çıkıyor.
Kentsel yenilemelerin yavaÅŸlamasına ve yükselen yeme-içme trendine baÄŸlı olarak 2017 yılında boÅŸ olan maÄŸazaların yüzde elliye yakını 2018 yılında kiralanırken, kiralama iÅŸlem sayısı bu yıl artış gösterdi. 3 ana cadde genelinde 2017 yılında 132 maÄŸazada faaliyet gösteren uluslararası marka sayısı, 2018 yılı itibariyle yüzde 24 artışla 164’e yükseldi. Kiralama iÅŸlem sayısı açışından kıyaslama yapıldığında ise; 3 ana cadde toplamında 2017 yılında 109 olan kiralama iÅŸleminin, 2018 yılında 139’a yükseldiÄŸi ortaya kondu.
Dünyanın önde gelen gayrimenkul danışmanlık ÅŸirketlerinden Cushman & Wakefield, Avrupa yakasında İstiklal Caddesi ve Rumeli, TeÅŸvikiye, Vali Konağı ve Abdi İpekçi'yi kapsayan NiÅŸantaşı Bölgesi ile Anadolu yakasındaki BaÄŸdat Caddesi olmak üzere İstanbul'un 3 ana caddesini inceleyen 'İstanbul AlışveriÅŸ Caddeleri’ raporunun beÅŸincisi yayınladı.
Buna göre 2017 yılında caddeler toplamında 65 olan kentsel yenileme çalışmaları azalarak 2018 senesinde 60’a düÅŸtü. 2017 yılında yine caddeler toplamında boÅŸ olan 122 maÄŸazanın 58 tanesi 2018 itibariyle kiralandı. 2017 yılında gerçekleÅŸen yeni kiralama iÅŸlemlerinin %32’si giyim ve ayakkabı sektörüne aitken, 2018 yılında bu oran iÅŸlemlerin yaklaşık üçte biri (%35) olarak gerçekleÅŸti.
Hafta sonu yoğunluğu Avrupa yakasından Anadolu yakasına kayıyor
Rapora göre, BaÄŸdat Caddesi ve NiÅŸantaşı Bölgesi’nde kentsel yenileme çalışmaları azalırken, bu da caddelerin eski güçlerine ulaÅŸabileceÄŸini gösterdi. Her iki bölgenin ziyaretçilerinin tercih nedeninin sadece alışveriÅŸ deÄŸil aynı zamanda sosyalleÅŸebilmek olduÄŸu ortaya kondu. 2018 yılında geçen yıla kıyasla yaya trafiÄŸi hem hafta içi hem de hafta sonu artış gösterirken, hafta içi NiÅŸantaşı bölgesinde yüzde 27, hafta sonu ise BaÄŸdat Caddesi’nde yüzde 42’lik bir yaya trafiÄŸi artışı söz konusu oldu.
Yeme içme sektörüne olan ilginin artarak devam etmesiyle de tüketicilerin hafta sonu ve iÅŸ çıkışları için kullanmaları bu caddelerin eski trendini yakalayıp hatta belki daha da geliÅŸerek büyümesi adına umut vaad ettiÄŸi rapordaki rakamlarla desteklendi.
Çalışan kesim, iÅŸ çıkışı kahve içmek için NiÅŸantaşı’nı tercih ediyor
İstanbul’un en önemli lüks perakende merkezi olan ve üst segmentte birçok ulusal ve uluslararası markaya ev sahipliÄŸi yapan NiÅŸantaşı Bölgesi’nde hem hafta içi hem de hafta sonu yaya trafiÄŸi arttı. Hafta sonu yaya trafiÄŸi yüzde 2 oranında artarken hafta içi bu artışın yüzde 27’i olduÄŸu gözlemlendi. Özellikle yeni açılan restoranlar ve ikincil caddelerdeki yeni nesil kahveciler iÅŸ çıkışı ziyaretçi çekiÅŸini önemli ölçüde artırarak, yaya trafiÄŸinin hafta içlerinde yükselmesine neden oldu.
NiÅŸantaşı Bölgesi’nde perakende arz sayısı 2018’de 386 maÄŸazaya ulaşırken, boÅŸ maÄŸaza sayısının da düÅŸüÅŸe geçtiÄŸi bölgede geçen yıl boÅŸ olan 35 maÄŸazanın yüzde 50’si kiralandı. Son 1 sene içerisindeki 50 kiralama iÅŸleminin 13’ü Abdi İpekçi’de, 16’sı Rumeli Caddesi’nde, 19’u TeÅŸvikiye ve 2’si de Vali Konağı Caddesi’nde gerçekleÅŸti. Rapora göre, Rumeli Caddesi ve TeÅŸvikiye’de geçen yıla kıyasla kiralama iÅŸlem sayıları her iki cadde için de üç katına çıktı.
Geçen yıla kıyasla artan ve kira iÅŸlemleri açısından birinci sırada olan giyim/ayakkabı sektörü iÅŸlemlerinin %70’i ise ulusal markalar tarafından yapılırken, lüks ve eriÅŸilebilir lüks marka iÅŸlemleri ise toplamda 6 iÅŸlemle sınırlı kaldı.
İstiklal eski canlılığına kavuşabilir
İstanbul’un önemli ticaret ve kültür merkezleri arasında yer alan İstiklal Caddesi, azalan güvenlik sıkıntısı ve bakıma alınan nostaljik tramvayın 2018 itibariyle yeniden açılmasıyla iyileÅŸme sinyalleri veriyor. Raporda, İstiklal Caddesi’nde inÅŸaat halindeki binaların ve boÅŸ maÄŸaza sayılarının azalması, Atatürk Kültür Merkezi projesinin tamamlanacak olması da caddenin eski günlerine kavuÅŸması adına meydandan baÅŸlayarak caddenin aÅŸağılarına doÄŸru katkı saÄŸlayacağı belirtildi.
Ana caddeler içerisinde en kalabalık cadde olma özelliÄŸini sürdüren İstiklal Caddesi’nde, geçen yıla oranla kiralama iÅŸlem hacmi ve sayısı benzer seviyelerde seyretse de boÅŸ maÄŸaza sayısı 2015 yılından bu yana ilk kez bu kadar düÅŸük kaydedildi. 2018’de toplam 35 iÅŸlem gerçekleÅŸen cadde üzerinde, boÅŸ maÄŸaza sayısı da 18 oldu.
Rapora göre, 2018 itibariyle özellikle giyim ve ayakkabı maÄŸaza sayılarında artış kaydedilen İstiklal Caddesi’nde, geçtiÄŸimiz yılda ilginin yüksek olduÄŸu yeme-içme sektörü bu yıl da artışına devam etti. 2017 yılındaki boÅŸ 28 maÄŸazanın, 2018 itibariyle 13’ünün kiralanabildiÄŸi ve bu iÅŸlemlerin 4 tanesinin giyim ve ayakkabı markası olduÄŸu kaydedildi. İstiklal Caddesi’nde son bir yıl içerisinde neredeyse tamamının yeni kiralamaların oluÅŸturduÄŸu 35 kiralama iÅŸleminin 11’i giyim ve ayakkabı, 9’u yeme-içme, 5’i kozmetik kategorilerine ait markalar oldu.
Bağdat caddesinde kiralama işlemi 1 yılda 2 kat arttı
Anadolu Yakası’nın ana perakende merkezi konumundaki en uzun alışveriÅŸ caddesi olma özelliÄŸine sahip BaÄŸdat Caddesi, kentsel yenileme çalışmaları azalsa da hala en yoÄŸun caddeler arasında yer alıyor. Rapora göre, BaÄŸdat Caddesi’nde, 2018 yılında toplam perakende arz sayısı 342 maÄŸazaya ulaÅŸtı. 2017’de artan boÅŸ maÄŸaza sayısının 2018’de tekrar düÅŸüÅŸe geçmesi ile caddenin tahmin edilen ortalama ziyaretçi sayısı hafta içi %4 oranında, hafta sonu ise 2015’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaÅŸarak %42 oranında artış gösterdi.
BaÄŸdat Caddesi’nde 2017’ye kıyasla bu yıl kiralama iÅŸlem hacminde sayısal olarak bir düÅŸüÅŸ gözükmesinin nedeni, bu yıl 2017’de metrekare artışına sebep olan 7 bin metrekare ile Garanti Bankası ve Beymen’in yer deÄŸiÅŸtirme projesi büyüklüÄŸünde bir iÅŸlemin gerçekleÅŸmemesinden kaynaklandı. 2018 yılında ise kiralama iÅŸlem sayısı 2017 yılına göre iki katı seviyeye yakın artış gösterdi.
Son 1 sene içerisinde boÅŸ olan 59 maÄŸazanın %50’sine yakını kiralanabildi. Toplamda gerçekleÅŸen 54 kiralama iÅŸleminin 45’i yeni giriÅŸ, 6’sı yer deÄŸiÅŸtirme ve 3’ü de mevcut markaların büyümesi veya renovasyon projesi olarak kaydedildi. 2018 yılında BaÄŸdat Caddesi uluslararası marka sayısı 45’ten 60’a çıktı.
“NiÅŸandaşı ve BaÄŸdat caddeleri toparlanıyor”
Verileri deÄŸerlendiren Cushman & Wakefield Yönetici Ortağı TuÄŸra Gönden, “Ana cadde pazarı, özellikle bu seneki yüksek döviz kuru ve kira sözleÅŸmelerin Türk Lirası’na dönüÅŸtürülmüÅŸ olması dolayısıyla hem mülk sahiplerinin hem de kiracıların üzerinde ekonomik baskılar oluÅŸturdu. Pazarın yeni gerçeklerine adapte olmasının yanı sıra kentsel yenileme çalışmalarının azalmasına raÄŸmen devam ediyor olması göz önüne alındığında, her üç caddenin de kırılgan olmaya devam edeceÄŸini söyleyebiliriz” dedi.
Gönden, ÅŸöyle devam etti: “Buna raÄŸmen, İstiklal Caddesi’nin geçtiÄŸimiz yıla kıyasla bakıldığında iyileÅŸme sürecinde olduÄŸunu söylemek mümkün. NiÅŸantaşı Bölgesi ve BaÄŸdat Caddesi’ne gelindiÄŸinde ise toparlanma sürecinin artarak devam edeceÄŸini tahmin ediyoruz. Toparlanma sinyallerini, hafta sonu ziyaretçi sayısındaki artış ile en gözle görülür olarak BaÄŸdat Caddesi, hafta içi sayısı ile de iÅŸ çıkışlarında tercih edilen restoran ve ikincil caddelerindeki kahveciler ile NiÅŸantaşı Bölgesi verdi. DüÅŸen boÅŸ maÄŸaza sayısı ve kira seviyeleri ile de birlikte BaÄŸdat Caddesi’nin daha da güçleneceÄŸini umuyoruz.”
KAYNAK: İnşaat&Yatırım
804 kez okunmuÅŸtur.