Multidisipliner bir tasarım ofisi olarak Barcelona’da kurulan ve 2013 yılından bu yana İstanbul ofisinde aktif proje ve danışmanlık hizmeti sunan Lagranja Design, Petrol Ofisi Yönetim Ofisi’nin iç mekanlarını tasarladı

Yazar:Editor
19.03.2020
1911

Firma faaliyet alanıyla paralel olarak “jeolojik katmanlaşma” konseptinin ele alındığı ofis, maksimum seviyede geçirgen ve akıcı iç mekanlarla tasarlanmış.

Global ölçekteki firmalar için ödüllü konaklama, çalışma, yeme & içme, ticari mekan ve sergileme fonksiyonlarında iç mimari projelere imza atan Lagranja Design’ın Firma Ortağı Tunga Baysal ile Mimar Ece Satıbol liderliğindeki İstanbul ofisi, Petrol Ofisi’nin yönetim ofislerini tasarladı. Üsküdar’da bulunan çok katlı bir binanın üç katı içinde tasarlanan proje, toplam alanı 9000 m2 olan ve mekansal kurgusu kendini tekrar eden her bir kat için ortak mimari ögelerin fonksiyonel olarak farklı kullanımı ile oluşturulmuş.

Mekansal dizilimde departman ve ortak kullanım alanlarının maksimum seviyede geçirgen ve akıcı bir diyalog kurması hedeflenen Petrol Ofisi Yönetim Ofisi projesinde, asansör çekirdeğine ek olarak yalnızca üç katı birbirine bağlayan ve projenin simgesel unsurlarından biri olarak tasarlanan çelik merdiven, bu diyaloğu güçlendirmenin yanı sıra geçirgenliği de artırmış.

Projenin tüm katlarında sirkülasyon alanları ile birbirine bağlanan açık ofisler, yönetici ve departman içi toplantı odaları ile toplantı odalarının yer aldığı çekirdek ortak olarak kullanılmış. Buna ek olarak tüm çalışanların ulaşabilmesi için zemin katta sosyal toplanma alanı ve konferans salonu olarak kullanılan Agora Cafe, birinci katta ise genel müdür ve yönetim ofisleri konumlandırılmış.

Ofis Mekanında Jeolojik Katmanlaşma... 

“Jeolojik katmanlaşma” konseptinin iç mimari tasarımın çıkış noktası olarak ele alındığı Petrol Ofisi Yönetim Ofisi’nde, aynı malzemeye ait farklı yüzey bitişleri, hakim renklerdeki tonlama ve degradasyon ile projedeki katmanlaşma olgusunun altı çizilirken, sirkülasyon alanlarının zemininde kullanılan mermer kolon kaplamalarının alt kotunda da tasarıma dahil edilmiş. Kolon kaplamasının üst kotlarında kullanılan mermer fırçalı yüzey ve kumlanmış yüzey dikkat çekerken, toprağın altından yukarıya çıkışı temsil eden bu kullanım şekli, mekan derinliğini artırmış ve doğal bir renk geçişi sağlamış. 

Petrol Ofisi Yönetim Ofisi için özel olarak tasarlanan duvar kağıdı ve karşılama holü halılarının deseni akışkan bir lavın tasviri olarak kullanılmış olan projede, bu desen her bir kat için belirlenen hakim renk ve bu rengin tonlarına göre çalışılmış. Projede zemin kat için petrol mavisi, birinci kat için petrol ofisinin kurumsal rengi olan kırmızı, üçüncü kat için zeytin yeşili tercih edilmiş. 

Katlarda yer alan oda ve toplantı odası gibi kapalı hacimler için alüminyum taşıyıcılı cam bölücü, departmanları belirlemek için ise yüksek dolap üzeri alüminyum taşıyıcılı cam bölücü kullanılmış. Cepheden alınan doğal ışığı iç mekana aktaracak yükseklikteki dolaplarda doğal bitişli meşe kullanılırken, bu dolapların üzerinde oluşturulan gizli saksıların içindeki bitkilendirme ile ofisin içinde dört mevsim yeşil bir görüntü sağlanmış. Açık ofislerde ve Agora Cafe’de akustik konforun sağlanması için selüloz bazlı püskürtme malzeme kullanılmış ve projeye özel olarak tasarlanan açık ofis aydınlatma armatüründe hem akustik konfora katkı sağlayacak akustik kumaş kaplı yüzey, hem de görsel konforu sağlayacak olan direkt-endirekt aydınlatma opsiyonu kullanılmış. 

Tüm ofise hizmet veren toplantı odaları için masif ahşap taşıyıcı içinde tekstürlü camın kullanıldığı özel bir sistem tasarlanırken, mekanik ve elektrik altyapı sistemleri sirkülasyon alanlarındaki asma tavan içinde gizlenmiş ve böylelikle açık ofislerde temiz bir tavan görüntüsü elde edilmiş. Projede asma tavanın yer aldığı mahallerde kubbe formundaki aydınlatma elemanları ile tekdüzelikten uzak ve ferah sirkülasyon alanları yaratılmış. 

Proje dahilindeki tüm hareketli mobilyalar Lagranja Design tarafından tasarlanmış ve Lagranja Collection kapsamı dışındaki mobilyaların tümü Türkiye’de üretilmiş.

Proje Künyesi

  • Proje Adı: Petrol Ofisi Headquarters
  • Proje Yılı: 2019
  • Proje Yeri: Istanbul, Üsküdar
  • İç Mimari: Lagranja Design
  • Tasarım Ekibi: Gabriele Schiavon, Jordi Catalina Vera, Sedef Demir, Ece Satıbol
  • Fotoğrafçı: Ali Bekman / Marc Castane

KAYNAK: İnşaat & Yatırım


Yorumlar
Yorum Bırak

Create Account



Log In Your Account