BETEK Yalıtım Grubu Pazarlama Müdürü Çağdaş Korkmaz, ısı yalıtımının faydalarını ve uygun ısı yalıtım sistemi için çözüm önerilerini İnşaat&Yatırım'a aktardı

Editör
31.12.2021

Dalmaçyalı Isı Yalıtım Sistemleri firmanızı ve sizleri tanıyabilir miyiz?

1988’de kurulan Betek Boya Kimya ve Sanayi A.Ş. ilk olarak beton katkıları, hazır harçlar ve su izolasyon malzemeleri alanlarında ürünler geliştirdi. İlerleyen yıllarda da inşaat boyalarını da ürün gamına dahil etti. 2003 yılında “ısı yalıtım” alanındaki çalışmalarımıza başlayarak, bu sektörde liderlik görevini üstlendik. Isı yalıtım sistemlerini oluşturan her ürünümüzü sayısız Ar-Ge çalışmaları ile ısı yalıtımda en yüksek performansı gösterecek şekilde Avrupa standartlarına uygun olarak üretiyoruz. Bu anlamda Dalmaçyalı Isı Yalıtım Sistemleri, Türkiye’de TS EN 13499 ve TS EN 13500 ısı yalıtım sistem standartlarına uygunluk belgesi ile Avrupa teknik onay kuruluşu ‘EOTA’ tarafından verilen ETAG 004 yaşlandırma testlerine uygun olarak üretilerek ETA belgesine sahip.

Isı Yalıtım Sistemleri ürünleri birbirine uyumlu olarak aynı tesislerde üretilmekte ve test edilmektedir. Tüm tüketici ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde 4 farklı ısı yalıtım sistemi ile tüketicilerimize ulaşıyoruz.

  • Dalmaçyalı İdeal Carbon Sistem (Üstün Isı Yalıtım Performansı)
  • Dalmaçyalı Stonewool Sistem (Üstün Isı ve Yangın Yalıtım Performansı)
  • Dalmaçyalı Double Carbon Sistem (Yüksek Isı Yalıtımı ve Darbe Dayanımı)
  • Dalmaçyalı Organic Sistem (Üstün Isı Yalıtımı ile Hızlı ve Pratik Uygulama)

Dalmaçyalı Isı Yalıtım Sistemlerinin tüm ana bileşenleri Betek Gebze, Kayseri ve Balıkesir tesislerinde yüksek Betek standartlarında üretilmektedir. Ürünlerimizi sistem olarak tüketicilerimize sunarak uygulamaların ilgili teknik şartnamelere uygun olması durumunda 10 yıla kadar Sistem Garantisi sunuyoruz.

İş yaşantıma 2004 yılında Betek’in yalıtım pazarlama departmanında başladım. BETEK İnşaat Grubu Pazarlama departmanında farklı görevlerde yer aldım. Şu anda ise Betek’te Yalıtım Grubu Pazarlama Müdür’ü görevimi sürdürüyorum.

Binalarda ısı yalıtımının tüketicilere ve çevreye etkilerinden bahsedebilir misiniz?

Isı yalıtımı, daire içlerinde terleme, rutubet, mantar ve küf oluşmasını engelliyor. Aynı zamanda binanın iskeletini oluşturan kiriş ve kolonların ve binayı çevreleyen duvarların içinde bulunan demir donatıların korozyona uğramasını önleyerek binayı deprem gibi doğal afetlere daha dayanıklı hale getiriyor. Cephelerin dış etkenlere karşı korunmasını sağladığı için binalar uzun yıllar sağlam kalıyor.

Dalmaçyalı olarak yaptığımız hesaplamalara göre; ısı yalıtımı için gerçekleştirilen masraflar, 100 metrekare ev için yapılan enerji tasarrufu ile 3-5 yıl içerisinde kendini telafi ediyor.

Isı yalıtımının binaya sağladığı artılardan biri de tüketicilerin konut satışı sırasında ortaya çıkıyor. Binaların uzun ömürlü olmasını sağlayan mantolama, kısa vadede konutun satış değerini de artırıyor. Herhangi bir uygulama yapılmayan konut, satışı sırasında değer kazanmazken, dış cephe ısı yalıtımı yapılan konut ise yaklaşık %15’e kadar değerini artırıyor.

Isı yalıtımı sayesinde yakıt tüketimine paralel olarak sera gazı salımının azaltılması sayesinde küresel ısınmanın önlenmesine, daha sağlıklı yaşam alanlarının sağlanmasına yardımcı olmak mümkün.

Isı yalıtımının faydalarını şöyle sıralayabiliriz;

  • Isı kaybını minimuma indirerek, evinizin yazın soğuk, kışın sıcak  kalmasını sağlar.

  • Evinizin bölümleri arasında dengeli oda sıcaklıkları yaratır.  Yaşadığınız mekânın daha sağlıklı ve konforlu olmasına  yardımcı olur.

  • Hem kendi ekonominize hem de ülke ekonomisine katkı sağlar.

  • Ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını azaltır.

  • Binalarda küf ve mantar oluşumunun önüne geçer.

  • Dış cephede estetik bir görüntü elde edilir.

  • Binaları dış etkenlerden koruyarak; onarım masraflarını düşürür.

  • Binaların beton içindeki demirlerinin paslanmasını önleyerek depreme karşı daha dayanıklı olmasını sağlar.

  • Yakıt tüketimini azaltarak çevre kirliliği ve küresel ısınmaya karşı  pozitif yönde etkisi bulunur. 

Uygun ısı yalıtım sistemi için çözüm önerileriniz nelerdir?

Sektörümüzdeki en büyük problem tüketicilerimizin ısı yalıtımı yani mantolama konusunda yeterli bilince sahip olmamasıdır. Isı yalıtım ürünleri doğru bir şekilde yapılırsa bina ömrü kadar dayanım sağlar. Sadece fiyat mukayesesi yapmak yerine ürünlerin performanslarına göre fiyat mukayeseleri yapılarak, ilgili standartlara uygun olup olmadıkları dikkatlice incelenerek doğru ısı yalıtım sistemi seçilmelidir.

Dış cephe ısı yalıtım sistemi tercih ederken de fiyat yerine tercih edilecek ürünlerin performansları karşılaştırılarak binalar için en uygun olan ısı yalıtım sistemi tercih edilmelidir. Isı yalıtım yaptırmaya karar vermeden önce doğru bir ısı yalıtım sistemi ve doğru uygulamacı seçilmesi kritik önem taşımaktadır.

Türkiye'de ortalama kat yüksekliği dikkate alındığında, dış cephe yalıtımıyla ısıtma ve soğutma amaçlı harcanan enerjide yarı yarıya tasarruf sağlamak mümkün. Isı yalıtım sisteminin performansı, kullanılan malzemenin kalitesi ve bu malzemelerin birbiri ile uyumu çok önemlidir. Bu performansı Avrupa ve Türkiye standartlarında belgeleyen sistemler hem enerji tasarrufunu hem de uzun yıllar dayanıklılığı sağlar. Isı yalıtım levhalarının en önemli özelliği ısı yalıtım performansıdır. Taşyünü ısı yalıtım levhaları, diğer tüm ısı yalıtım levhaları gibi dış etkenlere açık alanlarda uygulanan ürünler olduğu için ürünün ideal mekanik dirençleri ve uygulama performansları da çok büyük önem taşımaktadır.

Türkiye’yi diğer ülkelere göre  değerlendirmek gerekirse, binalarda enerji verimliliği kullanımı  konusunda nasıl değerlendirirsiniz?

Küresel ısı yalıtım pazarının 2020 yılında 53 milyar doları geçtiği tahmin ediliyor. Grand View Research Inc. adlı araştırma kuruluşunun raporuna göre, küresel ısı yalıtımı pazarının 2025 yılı itibarı ile 76,93 milyar ABD doları seviyesine çıkması ve o zamana kadar da yılda ortalama yüzde 5,7 oranında büyümesi bekleniyor. Ülkemizdeki duruma gelirsek, ısı yalıtımı yani mantolama pazarı 1,15 milyar TL seviyesine ulaştı. Aynı zamanda mevcut binaların halen yüzde 70’ten fazla bir bölümünün ısı yalıtımsız olması ülkemizin ısı yalıtımı alanındaki potansiyel büyüklüğünü gösteriyor. Isı yalıtımı, hem iklimin korunmasına hem de ülkemiz ekonomisinin cari açığının doğru yönetilmesine katkı sağlıyor. Öte yandan hane bütçesine katkı anlamında da ısı yalıtımının önemi çok büyük.

Türkiye’de toplam kullandığımız enerjinin maliyeti yılda 60 milyar dolara yaklaşıyor. Dünyada ve Avrupa’da petrol, doğal gaz ve kömür fiyatları artış içinde. Bu durum, Türkiye’nin enerji faturasının daha da artacağını gösteriyor. Yaklaşık yüzde 70’ini ithal ettiğimiz bu enerjinin büyük bir kısmı konut vb. yapılarda kullanılıyor. Yapılan harcamanın 22,5 milyar doları konutlarda tüketiliyor. Yeni inşa edilen ve mevcut binalarda ısı yalıtımının yaygınlaştırılması şart. Bu şekilde enerjideki dışa bağımlılığı azalan Türkiye dünyada daha güçlü bir konuma sahip olur, ödemeler dengesi açığı azalır ve bireyler olarak hepimizin ısınma faturaları yarı yarıya düşer.

Son dönem maliyet artışları tüm sektörlerde görünmekte. Sizce bu artışların ısı yalıtım sektöründeki etkisi nedir?

2022 yılında Dalmaçyalı Isı Sistemleri’ni ve sektörü neler bekliyor?Ülkemizdeki pandemi koşullarının normale dönmesi ile birlikte 2022 yılında itibariyle sektörde %15 e büyüme bekliyoruz. Ülkemizdeki enerji verimliliğinin artması için devletimiz tarafından kolaylaştırıcı ve teşvik edici programların devreye alınması ve ısı yalıtım kalınlıklarının da olması gereken seviyeye yükselmesi ile hem mevcut bina stoklarımızın hızla yalıtılması hem de yeni projelerde dünya standartlarında enerji verimli binaların imalatı mümkün olacaktır. Bu doğrultuda önümüzdeki 5 yıl sektörün yukarı yönlü gelişimi mümkün olacaktır.

KAYNAK: İnşaat & Yatırım


Yorumlar
Yorum Bırak

Create Account



Log In Your Account