ODE Yalıtım’dan önce ülkemizin yaşadığı büyük deprem felaketi dolayısıyla büyük bir üzüntü duyduğumuzu söylemek isterim. Öncelikle hayatını kaybedenlere rahmet, ailelerine sabır, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Bu derin acıyı paylaşıyor, yaraları birlikte sarabilmek için biz de gerek şirketimiz gerekse üyesi olduğumuz STK’lar aracılığıyla bölgeye desteklerimizi ulaştırmaya devam ediyoruz.
Şirketimizden bahsedersek, 1985 yılında kurulan ODE Yalıtım olarak, ülkemizin yüzde 100 yerli sermayeli en büyük yalıtım şirketiyiz. Üretime 1996 yılında başladık. Günümüz itibarıyla Eskişehir ve Çorlu’daki altı modern üretim tesisimizde, “Yapı Yalıtımı” ve “Teknik Yalıtım” olmak üzere iki ana kategoride üretim yapıyoruz. Yapı yalıtımı alanında geliştirdiğimiz ürünlerle bir binanın temelinden çatısına kadar farklı detaylarda ısı, su, ses yalıtımları ve yangın güvenliği sağlanması yönünde çözümler üretiyoruz. Binaların tesisat yalıtımı, sanayi ve endüstriyel tesislerin yalıtımını kapsayan teknik yalıtımda ise kauçuk köpüğü, cam yünü ve taş yünü olmak üzere üç ürün grubunu da üreten tek firmayız. Aynı zamanda Çin ile Almanya arasındaki coğrafyada teknik yalıtımdaki en büyük üretici konumundayız.
Ekstrüde polistren esaslı ısı yalıtım malzemesi (Isıpan), bitümlü su yalıtım örtüleri (Membran), ısı-ses-yangın yalıtımında kullanılan cam yünü ürünleri (Starflex) ile taş yünü ürünleri (Rockflex), elastomerik kauçuk köpüğü yalıtım malzemesi (R-Flex) üretiyor ve bunları ihraç ediyoruz. Bu ürün gamlarında dört binden fazla ürün çeşidimiz bulunuyor.
Ürünleriniz, özel çalışmalarınız, yenilikleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?
“Insulates the Future” mottomuzla yalnızca ülkemizde değil global arenada da sektöre ve uygulayıcılara üst düzey bir deneyim sunuyoruz. Ürünlerimizde reçeteden ambalaja kadar her aşamada faaliyet gösterdiğimiz pazarların taleplerini dikkate alıyoruz. Diğer taraftan global ölçekte yaşanan iklim ve enerji krizini göz önünde bulundurarak, tüm faaliyetlerimizi sürdürülebilirlik odağında gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda ham madde kaynağından başlayarak, ihtiyaç duyulan tüm üretim proseslerimizde doğanın ihtiyaç duyduğu özeni karşılamaya çalışıyor, karbon emisyonlarını atmosferden uzaklaştırmak için doğa bazlı çözümlere odaklanıyoruz.
Özel ürünlerimizle ilgili birkaç örnek verecek olursak; su yalıtımı alanında üst segment membranı yeniden tanımladığımız ve Türkiye’de ilk kez -30 derece soğukta bükülme dayanımına sahip versiyonları da bünyesinde barındıran Epikon membran serimiz; özel bir üretim teknolojisi kullanarak geliştirdiğimiz, yüksek ısı yalıtımı sağlayan ve kullanıldığı ürün tipine göre 45,1 desibele kadar hava doğuşumlu sesleri absorbe edebilen Evomineral ara bölme levhası gibi ürünlerimizle fark yaratıyoruz.
Öte yandan inovasyon merkezimiz Greentech Ar-Ge’de de yüksek katma değerli ve yenilikçi ürünler geliştiriyoruz. Örneğin bu merkezimizde B-s1-d0 yangın sınıfına ait R-Flex markalı elastomerik kauçuk köpüğü ürettik ve bu ürünü üreten Türkiye’de ilk, dünyada da ikinci firmayız. Geliştirdiğimiz ürün, bu alanda ulaşılabilecek en üst seviyede. Elastomerik kauçuk köpük ürünlerin ulaşabileceği en iyi yangın sınıfı B, en iyi duman sınıfı ise s1 sınıfıdır. d0 ise ürünün yangın esnasında damlama yaparak yayılmayacağını gösterir. Dolayısıyla ürünümüz hem geç tutuşuyor hem tutuştuğunda alevin ilerlemesini yavaşlatıyor hem de duman salımının minimumda kalmasını sağlıyor.
Sadece ürünlerimiz ile değil işimizin mutfağında da ilklere imza atıyoruz. İnşaat projeleri için en uygun çözümleri dakikalar içerisinde bir araya getiren, Türkiye’de ilk, dünyada da sayılı olan çevrim içi sistem seçim aracımız ODE Select de bu çalışmalardan biri. Çatılar, temel ve perdeler için yalıtım çözümleri, proje kriterlerine uygun sistemler, 3D detaylar, şartnameler ve teknik dokümanları kapsayan ODE Select yakın zamanda yaptığımız geliştirme ile birlikte Su Yalıtımı Sistem Seçim Aracı, Teknik Yalıtım Hesaplama Aracı ve ODE BIM Kütüphanesi gibi özel hizmetlerimizi de kapsamaya başladı. Mimarlar, tasarımcılar, danışmanlar, müşavirler ve uygulamacıların işlerini kolaylaştıran sistem üzerinden, satış temsilcilerinden teklif veya uzmanlardan teknik destek de alınabiliyor.
Yurt dışı satışlar + çalışmalarda yer alıyor musunuz? Proje bazlı çalışmalarınız varsa bilgi verebilir misiniz? Hangi projelerde yer aldınız?
6 kıtada 75’in üzerinde ülkeye “ODE” markasıyla ihracat yapıyor, dünyanın dört bir yanında prestijli projelerde yer alıyoruz. Sayısı giderek artan ihracat pazarlarımızın yanı sıra ülkemizin en yaygın yurt dışı bayi ağına sahip yalıtım şirketiyiz. 2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapan Katar’ın Lusail kentinde inşa edilen lüks alışveriş merkezi Place Vendôme’den Cristiano Ronaldo’nun doğduğu Madeira Adası’ndaki CR7 Müzesi’ne, Nijerya’daki bir havalimanından Cezayir’deki bir otele kadar pek çok projede farklı ürünlerimizle yer alıyoruz.
Ülkemizde de İstanbul Havalimanı metro inşaatı, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) Konser Salonu, Ataşehir Finans Merkezi ile birlikte büyük üretim tesislerinden yaşam alanlarına kadar pek çok projede de ürünlerimiz tercih ediliyor.
Firmanız kaç kişiye istihdam sağlıyor ve sektörün kalifiye eleman durumunu değerlendirir misiniz?
Toplam 333 kişiye istihdam sağlıyoruz. Çalışanlarımızın 121’i İstanbul’daki Genel Müdürlüğümüz ile Eskişehir ve Çorlu’daki tesislerimizin yönetim ve idari kadrolarında görev alıyor. 212 arkadaşımız ise üretimde çalışıyor. Şu anda şirketimizde dört kuşaktan da çalışanlarımız var. Toplumsal cinsiyet eşitliği yaklaşımıyla her kademede kadın çalışan sayımızı artırmayı hedefliyoruz. Günümüz itibarıyla beyaz yaka çalışanlarımızın yüzde 32’si kadın. Geçen yıl itibarıyla mavi yakadaki kadın çalışan sayımızı da artırmaya başladık. Hedefimiz her alanda, her departmanda eşitliği sağlamak.
Kalifiye çalışan konusunda ise özellikle dijitalleşmenin hayatımızda giderek daha fazla yer almasıyla birlikte çalışma hayatında da köklü değişimler yaşandığını hep birlikte görüyoruz. Çalışanların, uzmanlık alanlarının yanı sıra farklı yetkinlikler geliştirmesi gereken bir dönemdeyiz. Biz de bu yaklaşımla insan kaynağımızın gelişimine özen gösteriyoruz. Eğitimler, kurslar, koçluklar, veri analizi, teknik eğitimler ile her çalışanımıza katkı sunmayı hedefliyoruz. Bu yıl özellikle yeteneği elde tutma, takdir sistemini daha etkili bir noktaya getirme, esnek programlar, şirket kültürünü pekiştirecek işveren markası çalışmaları, çalışan sağlığını ön plana çıkarma ve gelişim odaklı performans sistemi üzerine yoğunlaştık.
Bununla birlikte yalnızca çalışanlarımızın değil paydaşlarımızın gelişimine de büyük önem veriyoruz. Çünkü siz istediğiniz kadar kaliteli ürün üretin, uygulama başarılı değilse ürün de başarısız kabul edilir. Biz de bu yaklaşımla bayilerimize ve ustalarımıza yönelik çeşitli eğitimler düzenliyoruz. veriyoruz. Örneğin geçen yıl, iki ay boyunca 27 şehirdeki 56 bayimizde 2.500 usta ile bir araya gelerek, teknik ve uygulamalı eğitimler verdik. Ayrıca üst segment “Epikon” membranlarımızla nasıl kolay uygulama çözümleri sağladığımızı da buluştuğumuz ustalara anlattık.
ODE Yalıtım’ın Türkiye'de toplam kaç bayisi var? Sene sonuna kadar kaça ulaşmayı planlıyorlar?
Günümüz itibarıyla ülkemizin yedi bölgesine yayılan 200’ün üzerinde bayimiz 81 ilde hizmet veriyor. Biz de bir yandan bayi sayımızı artırırken diğer yandan bayilerimizin kaliteli hizmet vermesine odaklanıyoruz.
Firmanız ve sektör açısından 2022 yılı nasıl geçti /// 2023 yılı beklentileriniz nelerdir?
Sektörümüz; enerji ve ham madde maliyetlerindeki artış, tedarik zincirinde devam eden sorunlar ve özellikle küresel resesyon riskiyle birlikte bazı pazarlarda talebin azalması nedeniyle zorlu bir yılı geride bıraktı. Biz ODE Yalıtım olarak 2022 yılının başında 2022-2024 yıllarını kapsayan üç yıllık stratejik planımızı oluşturarak, bu doğrultuda üretime ve yatırıma devam ettik. İhracat geçmiş yıllarda olduğu gibi 2022’de de önceliğimiz olmaya devam etti ve üretimimizin yüzde 40’ını ihraç ettik. Ayrıca ODE R-Flex markalı elastomerik kauçuk köpüğü ısı yalıtımı ürünümüzün ikinci üretim tesisini açtık. 200 milyon TL’lik bu yatırımla birlikte kapasitemizi dört kat artırarak, toplamda yıllık 18 bin tona çıkardık ve az önce de belirttiğim gibi Çin ile Almanya arasındaki coğrafyada teknik yalıtımdaki en büyük üretici konumuna geldik. Ayrıca burada üreteceğimiz üst segment ürünlerimizle ihracat yaptığımız bazı ülkelerdeki lider konumumuzu güçlendirirken, bazı ülkelerde de pazar lideri konumuna yükseleceğiz.
2023 hedeflerimizi de stratejik planımız doğrultusunda gerçekleştirmeyi planlıyoruz. İki yıl içinde organik veya inorganik olarak yurt dışına açılma ve üretim yapma hedefimiz bulunuyor. Burada önceliğimizi, ürün kalite beklentisi, pazar büyüklüğü, coğrafi yakınlığı ve alternatif tedarik zincirlerine yönelme hedeflerimiz doğrultusunda Avrupa olarak belirledik. Ayrıca kauçuk ve membran ürünlerinde kapasitemizi artırırken henüz üretimini yapmadığımız bir ürün için de önümüzdeki dönemde yeni yatırım planlıyoruz.
Diğer taraftan yenilenebilir enerji yatırımı da yapıyoruz. Yakın zamanda devreye alacağımız sistem ile Eskişehir tesisimizdeki elektrik ihtiyacının yüzde 60’ını güneşten karşılayacağız. Ayrıca şu anda su yalıtımının önemi, ekonomik boyutu, depremle ilişkisi gibi önemli konuları içeren bir kitap hazırlığı içindeyiz. Sektörü ve toplumu bilinçlendirme hedefiyle hazırladığımız bu kitabı 2023 yılı içerisinde yayımlayacağız.
Son olarak kısa ve uzun vadeli hedefleriniz nelerdir?
Kısa vadedeki hedefimiz stratejik planımızı başarıyla hayata geçirmek. Ayrıca kısa ve orta vadede bu çalışmalara ek olarak dijitalleşmeye ağırlık vereceğiz. Şu anda planlama ve raporlama ile ilgili bazı süreçlerde robotları kullanmaya başladık. Bu alandaki hedefimiz sadece yazılım değil üretimden satışa tüm süreçlerin dijitalleşme seviyesini artırmak ve tüm çalışanların dijital yetkinliklerle donatılmasını sağlayacak bir sistem kurmak. Uzun vadeli hedefimiz ise bu topraklarda doğan bir şirketi küresel bir marka haline getirmek. Bu hedefe doğru güçlü ve sağlam adımlarla ilerliyoruz.
Shelton Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kırkıncıoğlu Başarı Hikayesini İnşaat&Yatırım'a Aktardı.
Devamını Gör...